20 apr 2022 Verplichte verzekeringen: welke móét je hebben?

Verzekeringen kunnen best ingewikkeld zijn. Er zijn zo veel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In Nederland zijn een aantal verzekeringen verplicht. Welke moet je hebben en welke zijn niet verplicht, maar wel handig? We zetten ze hier voor je op een rijtje. 

Verplicht

Zorgverzekering
Iedereen in Nederland moet een basis zorgverzekering hebben. Deze verzekering vergoedt de kosten voor de belangrijkste zorg. Bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis en medicijnen. Je kan de basisverzekering ook uitbreiden naar een aanvullende verzekering. Dan wordt meer zorg vergoed, bijvoorbeeld de tandarts.

WA-verzekering 
Als je een motorvoertuig hebt (bijvoorbeeld een motor, auto of brommer), dan moet je een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) hebben. Hiermee ben je verzekerd voor autoschade die je aanbrengt bij anderen. Ook voor je voertuig kun je aanvullende verzekeringen kiezen. 

Woonhuisverzekering
Heb je een eigen huis? Dan moet je dat ook verzekeren. Een woonhuisverzekering heet ook wel een opstalverzekering. Met deze verzekering is je huis verzekerd tegen schade door brand, storm en inbraak.

Overlijdensrisicoverzekering
Sinds 2018 is de overlijdensrisicoverzekering eigenlijk niet meer verplicht. Maar als je een hypotheek afsluit, kan het zijn dat de hypotheekverstrekker het wel verplicht stelt. Zo is die er zeker van dat de hypotheek wordt afgelost. Ook als jij vroegtijdig overlijdt. 

Niet verplicht, wel handig

Aansprakelijkheidsverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering (APV) wordt wel eens verward met de WA-verzekering. Maar het zijn wel echt verschillende verzekeringen. De APV vergoedt schade die je bij iemand anders aanbrengt. Bijvoorbeeld als je iemands telefoon kapot maakt. De WA-verzekering vergoedt alleen autoschade. 

Reisverzekering 
Als je op vakantie gaat, is het handig om een reisverzekering te nemen. Dan ben je verzekerd tegen onverwachte schade op vakantie. Bijvoorbeeld als er iets gebeurt met je bagage. 

Uitvaartverzekering
Als je er zelf niet meer bent, moet je uitvaart nog wel geregeld worden. En betaald. Dat verzeker je met een uitvaartverzekering. Als je plots overlijdt, is het fijn om deze te hebben. Dan zadel je je vrienden en familie niet op met de kosten. 

Annuleringsverzekering
Deze verzekering gaat vaak samen met de reisverzekering. Als je onverwacht toch niet op reis kan of je moet terug, dan vergoedt de annuleringsverzekering dat. 

Inboedelverzekering
Alle losse spullen in je huis vallen onder je inboedel. Waarschijnlijk heb je meer spullen dan je denkt. Bij elkaar zijn die best wat waard. Een inboedelverzekering vergoedt veel schade, bijvoorbeeld als een omgevallen kaars een brandplek achterlaat op je kleed.