20 apr 2022 Hypotheek aanvragen

Je gaat een huis kopen. Misschien heb je zelfs al een mooi huis op het oog. Dan is het tijd om een hypotheek aan te vragen. Maar hoe doe je dat? Hoeveel kun je lenen en welke hypotheekvormen zijn er? Wat heb je verder nog nodig? In deze blog zetten we het voor je op een rijtje.

Maximale hypotheek berekenen
Eerst is het belangrijk om te weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Er zijn veel tools op internet waarmee je dit kunt berekenen. Maar je kunt ook het gesprek aangaan met onafhankelijke hypotheekadviseur, bijvoorbeeld van Toorn en Boer. Zodra je weet hoeveel je te besteden hebt, kun je een bod uitbrengen op je droomhuis. 

Welke soorten hypotheek zijn er?
Koop je voor het eerst een huis en wil je gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek? Dan kun je kiezen uit een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Bij deze twee soorten mag je je hypotheekrente aftrekken. Wat de voordelen en nadelen van beide hypotheken zijn en welke het beste bij jouw situatie past, kun je met een hypotheekadviseur bespreken. 

Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Dat bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. De verhouding tussen die delen verandert: in het begin weinig aflossing en veel rente, maar geleidelijk aan draait dat om. Dan los je dus meer af en betaal je minder rente. 

Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand hetzelfde aan aflossing. Je betaalt ook elke maand hetzelfde deel aan rente. Omdat je schuld steeds kleiner wordt, daalt ook het rentebedrag elke maand.  

Wat heb je nodig?
Weet je welke hypotheek je gaat aanvragen? Dan vraag je een offerte aan bij de hypotheekverstrekker. Die heeft dan nog wel wat documenten van je nodig. De documenten die je aan moet leveren zijn:

  • Inkomensgegevens
  • Vermogen of eigen geld
  • Financiële verplichtingen zoals lease of studieschuld 
  • Polisgegevens
  • Gegevens van de nieuwe woning
  • Gegevens van de oude woning (voor overbruggingskrediet of overwaarde)
  • Echtscheidingsstukken

Natuurlijk is niet elk document hierboven op iedereen van toepassing. En het kan zijn dat de hypotheekverstrekker nog andere dingen van je nodig heeft. 

Alles compleet? 
Dan krijg je een bindende offerte. Als je die hebt ondertekend, gaat die naar de notaris. Die regelt dan nog wat juridische en financiële dingen en legt de hypotheekakte en transportakte voor je klaar. Als je handtekening daaronder staat, ben je officieel de eigenaar van je nieuwe huis!