Wanneer je een huis gaat kopen komen daar logischerwijs kosten bij kijken. Sinds januari 2018 kunnen deze kosten niet meer meegefinancierd worden in je hypotheek. Dit houdt in dat je vaak eigen geld moet inleggen bij het kopen van een huis. Dit bedrag zit vaak tussen de 4% en 6% van de koopsom. Ook kan je ervoor kiezen, wanneer je de mogelijkheid hebt, om extra geld in te leggen. Dit zorgt ervoor dat de hypotheek lager wordt, en dus ook je maandelijkse lasten. Toorn en Boer biedt de mogelijkheid om kosten koper deels te financieren bovenop de koopsom maar hoe dit precies werkt? Wij leggen het je uit.
Eigen geld
Eigen geld kan je ook zien als je eigen vermogen. De middelen die je hebt om te investeren in je nieuwe huis. Hieronder valt bijvoorbeeld spaargeld, de overwaarde van je eerdere woning of een schenking. Wanneer je geen eigen geld hebt is het dus sinds januari 2018 lastig om een huis te kopen. Dit komt omdat er niet meer gefinancierd wordt dan het aankoopbedrag van het huis. Alle overige kosten moeten betaald worden met eigen geld.
Bij een nieuwbouwwoning liggen de regels iets anders. In dit geval hoef je geen kosten naast de woningprijs te betalen, zoals bijvoorbeeld notaris of overdrachtsbelasting. Dit wordt ook wel kosten koper genoemd (k.k.). Je koopt de nieuwbouwwoning ‘vrij op naam’. Wel betaal je een bedrag aan de aannemer. Je betaald dan voor de gemaakte kosten van je aannemer, dit verschilt per aannemer. Ook wel bouwrente genoemd. Ook dit is eigen geld.
Kosten koper
Zoals we al hadden aangegeven zijn er kosten voor de koper van een nieuwe woning. Wat houden deze kosten in? Overdrachtsbelasting is daar één van, de overdrachtsbelasting is 2% van de prijs van de woning. Als je 35 jaar of jonger bent en je koopt je eerste huis, dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit geldt tot een bedrag van € 400.000. Andere kosten zijn bijvoorbeeld notariskosten. Deze kosten kunnen heel erg verschillen, maar liggen gemiddeld vaak rond de € 1.000.
Naast de overdrachtsbelasting en de notariskosten zijn er ook meerdere kosten waar je bij het kopen van een huis met eigen geld rekening mee moet houden. We zetten ze even voor je op een rijtje:
- Bouwkundige keuring
Het is verstandig om een keuring te laten uitvoeren bij de aankoop van je nieuwe huis. Dit geldt voornamelijk als het huis al in een wat oudere staat is. Uit deze keuring kunnen onderliggende problemen aan bod komen. Je krijgt na de keuring een document met herstelwerkzaamheden. De keuring kan een paar honderd euro kosten.
- Taxatiekosten
Er is meestal een taxatierapport verplicht. Hiervoor worden kosten gemaakt, deze kosten staan niet vast en verschilt per bureau en de makelaar.
- Advies- en bemiddelingskosten
Je betaalt voor het advies, de afsluiting van de hypotheek en daarnaast de verzekeringen voor een huis. - Makelaarskosten /makelaarscourtage
Dit bedrag is afhankelijk van de makelaar en valt in te onderhandelen. Dit zijn de kosten voor de begeleiding in aanloop van het kopen naar jouw geschikte woning.
- Kosten Nationale Hypotheek Garantie
Wanneer je een huis koopt met Nationale Hypotheek Garantie, betaal je eenmalig provisie van 0,7% van de koopsom
Grootbanken zoals de Rabobank, ING en ABN AMRO financieren maximaal 100% van de koopsom. Wij bieden je de mogelijkheid om de kosten koper deels te financieren bovenop de koopsom. Iets voor jou? Neem gerust contact met ons op en we vertellen je alles!