20 apr 2022 Aftrekbare kosten eigen woning

Als je een eigen woning koopt, zijn er veel kosten. Bijvoorbeeld van de makelaar of het Kadaster. Maar sommige van deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Dit wil zeggen dat je ze van je belastbaar inkomen mag aftrekken. Er zijn kosten die je eenmalig, dus bij de aankoop mag aftrekken, maar ook kosten die elk jaar aftrekbaar zijn. Hier vertellen we je welke dat zijn.  

Aftrekbare kosten aankoop woning
Als je voor het eerst een woning koopt, zijn er kosten die je eenmalig mag aftrekken. Dit zijn de kosten die je maakt bij het afsluiten van een hypotheek. De kosten die hier onder vallen, zijn:

Advieskosten
Heb je advies gehad van een hypotheekadviseur? Dan mag je de kosten hiervoor aftrekken. Bemiddelingskosten, zoals bijvoorbeeld voor de makelaar, mag je niet aftrekken.

Notariskosten
Als je een hypotheek afsluit, moet je de notaris vragen om een akte op te stellen die in het Kadaster moet worden opgenomen. De kadastrale kosten en notariskosten voor de hypotheekakte mag je aftrekken. Dat geldt niet voor de kosten voor de koopakte. 

Taxatiekosten
Soms wil de hypotheekverstrekker precies weten hoeveel je woning waard is voordat je een hypotheek krijgt. Dan moet je je huis laten taxeren. Deze taxatiekosten mag je aftrekken.

Nationale Hypotheek Garantie kosten
Bij de aankoop van een woning kun je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) afsluiten. Als je je hypotheek niet meer kan betalen, helpt de NHG met de restschuld. Uiteraard moet je hier wel voor betalen; 0,7% van het aankoopbedrag. Maar ook deze kosten mag je aftrekken.

Bouwrente
Is je nieuwe woning een nieuwbouwwoning? Dan mag je de bouwkosten aftrekken. Heb je een nieuwbouwdepot? Dan mag je het verschil tussen de betaalde en de ontvangen rente aftrekken. Kosten voor onderhoud en verbouwing mag je niet aftrekken. 

Jaarlijks aftrekbare kosten
Er zijn ook kosten die je elk jaar van je belastbaar inkomen mag aftrekken:

Hypotheekrente
Als je een lineaire of annuïtaire hypotheek hebt, mag je de rente die je daarover betaalt aftrekken. Je kunt het bedrag meteen terugvragen. Dat kan via een voorlopige aanslag bij de Belastingdienst. Als er dan bij de jaarlijkse aangifte toch een verschil blijkt te zijn, wordt dit met je verrekend. 

Erfpacht
Als je woning op de grond van iemand anders staat, betaal je erfpacht. Het bedrag dat je jaarlijks of maandelijks betaalt, mag je aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting.