Voordat je een hypotheek afsluit, moet je weten welke hypotheekvorm het best bij jou past. Maar welke hypotheekvormen zijn er eigenlijk? In deze blog praten we je bij!
Hoe werkt een hypotheek eigenlijk?
Eerst even een stapje terug. Want wat betaal je eigenlijk? De maandlasten van je hypotheek bestaan uit twee delen. Het eerste deel is de aflossing, dus eigenlijk het deel van je huis dat je afkoopt. Het tweede deel is de rente. Dit is wat de hypotheekverstrekker krijgt. Deze rente mag je aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit heet hypotheekrenteaftrek.
Hypotheek vanaf 2013
Vanaf 2013 krijg je als je een nieuwe hypotheek afsluit alleen nog hypotheekrenteaftrek als je een lineaire of annuïteitenhypotheek afsluit. Dat zijn nu dan ook de meest gekozen hypotheekvormen. Bij beide hypotheekvormen heb je aan het einde van de looptijd je hypotheek afbetaald.
Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek blijft je aflossing de hele looptijd hetzelfde. Maar de rente wordt steeds lager. In het begin betaal je veel rente, maar dat wordt steeds minder. Het totaalbedrag dat je per maand betaalt, wordt dus ook steeds lager.
Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek blijft de som van rente en aflossing de hele looptijd hetzelfde. In het begin betaal je veel rente en weinig aflossing, later wordt het steeds meer aflossing en minder rente. Het totaalbedrag dat je per maand betaalt, blijft dus altijd gelijk.
Andere hypotheekvormen
Er zijn ook nog andere hypotheekvormen. Maar deze vormen worden niet veel meer afgesloten omdat je geen hypotheekrenteaftrek krijgt. Had je al vóór 2013 een van de hypotheekvormen hieronder? Dan hou je ook de hypotheekrenteaftrek.
Aflossingsvrije hypotheek
Je betaalt alleen rente en geen aflossing. Aan het einde van je looptijd los je de lening één keer af.
Spaarhypotheek
Ook bij deze hypotheekvorm betaal je alleen rente en geen aflossing. Je spaart in een spaarverzekering wel voor de aflossing. Die moet je aan het einde in één keer betalen.
Bankspaarhypotheek
Bij een bankspaarhypotheek spaar je ook voor je aflossing. Tijdens de looptijd betaal je geen aflossing. Alleen spaar je hier op een spaarrekening.
Levenhypotheek
Je betaalt alleen rente en geen aflossing. In plaats daarvan bouw je kapitaal op in een levensverzekering. Hiermee betaal je aan het einde van je looptijd de lening af.
Beleggingshypotheek
Bij een beleggingshypotheek beleg je om zo vermogen op te bouwen om uiteindelijk af te lossen.
Hybride hypotheek
Een hybride hypotheek is een combinatie van sparen en beleggen. Je bepaalt zelf de verhouding tussen de twee. De verhouding kan ook veranderen tijdens de looptijd.
Krediethypotheek
Bij een krediethypotheek spreek je met de hypotheekverstrekker een kredietlimiet af. Binnen deze limiet kun je geld opnemen en aflossen. Bijvoorbeeld voor een verbouwing.
Aflossingsvrij of hypotheekrenteaftrek
Wil je zeker zijn van hypotheekrenteaftrek, dan kies je voor een lineaire of annuïtaire hypotheek. Maar tegenwoordig zijn er weer vaker mensen die kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Dit doen ze omdat de rente heel laag is. Die lage rente weegt dan op tegen het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek.
Welke hypotheek past bij mij?
Het is erg afhankelijk van je persoonlijke situatie en plannen voor de toekomst. Ben je er nog niet uit wat de beste keuze voor jou is? Laat ons je dan vrijblijvend adviseren.