11 jan 2022 Stijging huizenprijzen 

Stijging huizenprijzen 

Het onderwerp dat de prijzen van de huizen aan het stijgen zijn komt je vast niet onbekend voor. Hier wordt namelijk al jaren over gesproken. Vanaf 2013 is er al een trend zichtbaar dat de huizenprijzen aan het stijgen zijn in Nederland en deze stijging is nog steeds bezig. Als we het vergelijken met het afgelopen jaar; de transactieprijzen van de koopwoningen in Nederland waren in het tweede kwartaal van 2021 ongeveer 12,8% hoger dan een jaar daarvoor. Uit cijfers van het CBS en het Kadaster, valt te stellen dat Nederland bij de grootste stijgers van Europa hoort. 

De gemiddelde stijging in Europa was 7,3% hoger in het tweede kwartaal van 2021 dan een jaar daarvoor. Nederland staat op de 6e plaats, in Estland, Denemarken, Tsjechië, Luxemburg en Litouwen stegen de huizenprijzen harder. Een stijging hoger dan 10% werd in 13 van de 28 Europese landen aangetoond, het kwartaal daarvoor was dit nog maar bij 5 landen het geval. 

Verwachting van de huizenprijzen

Het is natuurlijk van belang om te weten wat de voorspellingen gaan zijn voor 2022. Nu met de stijgende markt die in heel Europa aanhoudt wil je toch weten waar je aan toe bent wil je een nieuwe woning kopen. Want blijven de huizen stijgen of wordt de markt gestabiliseerd de markt, of hopelijk gaan de prijzen dalen. 

De huizenprijzen zijn in 2021 nog harder gestegen dan van te voren werd gedacht. Ook voor 2022 wordt dit helaas voorspelt. Wel wordt voorspelt dat de stijging minder zal zijn dan in 2021. Wel is de markt een stuk schaarser, er staan dus minder huizen te koop maar er is wel veel vraag naar. Je kan er dan ook vaak wel vanuit gaan dat wanneer je je huis wil verkopen, dat dit vaak tegen een redelijke prijs kan worden gedaan. Dit was vroeger niet altijd het geval, daarom kijken verkopers wel positief naar de woningmarkt.

Zelf een huis kopen

Ben jij zelf op zoek naar een huis en benieuwd hoe je dit het beste kan aanpakken? Daar kunnen wij je bij helpen. Denk aan het regelen van een hypotheek of hoe het werkt met verzekeringen of financiële mogelijkheden? Of benieuwd naar de waarde van je huidige woning? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.