20 apr 2022 Overwaarde – wat kun je ermee? 

Als je je huis verkoopt, wordt uit de opbrengst eerst je hypotheek afgelost. Het geld dat daarna overblijft, is je overwaarde. Als je je huis voor €300.000 hebt verkocht en je hebt nog een hypotheek van €200.000, dan heb je dus een overwaarde van €100.000. 

Overwaarde gebruiken
Je kan de overwaarde gebruiken voor het kopen van je volgende huis. Maar ook zonder dat je je huis verkoopt kun je de overwaarde gebruiken. De overwaarde wordt dan berekend met de geschatte waarde van je huis. Dan kun je het opnemen om je huis te verbouwen of je hypotheekrente te verlagen.

Bijleenregeling
Huis verkocht, en koop je binnen 3 jaar een nieuw huis? Dan moet je volgens de bijleenregeling de overwaarde in je nieuwe huis stoppen. Alleen dan krijg je hypotheekrenteaftrek.  

Huren
Ga je niet meteen een nieuw huis kopen, maar eerst huren? Dan blijft de overwaarde 3 jaar staan. Als je binnen 3 jaar een nieuw huis koopt, krijg je weer te maken met de bijleenregeling en moet je de overwaarde in je nieuwe huis stoppen. Zit er meer dan 3 jaar tussen de verkoop van je huis en de aankoop van het nieuwe huis? Dan heb je deze verplichting niet meer. 

Overbruggingskrediet
Wil je een nieuw huis kopen, maar heb je het oude nog niet verkocht? Dan kun je de overwaarde nog niet gebruiken. Als je het geld van de overwaarde wel nodig hebt voor je nieuwe huis, kun je een overbruggingskrediet aanvragen. Dit is een tijdelijke lening die je alleen kunt gebruiken voor het nieuwe huis. Je lost het overbruggingskrediet dan ook meteen af als je oude huis is verkocht. 

Renteaftrek
Over het overbruggingskrediet betaal je rente. Die rente mag je aftrekken van de belasting. Het kan zijn dat je na de aflossing van het overbruggingskrediet nog overwaarde overhoudt. Dat geld kun je het beste gebruiken om je nieuwe hypotheek te verlagen. Dan krijg je namelijk renteaftrek, die je anders niet krijgt. 

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om je overwaarde te benutten. Heb jij overwaarde en wil je weten wat je mogelijkheden zijn? We gaan graag met je in gesprek.